VV03 cover 600
Juni 2023

Bibliotheek ­Wuhan ­imponeert met ­transparantie en techniek

vv+ opvallend

36 01

Wuhan, de stad waar in 2019 het coronavirus uitbrak, krijgt een van de grootste bibliotheken van China. Op een oppervlakte van zo’n 140.000 m2 realiseert het Rotterdamse architectenbureau MVRDV met partners een futuristisch gebouw waarin plaats is voor zowel studie- en leesruimtes als onderzoeksruimtes voor wetenschappelijke en technische innovaties. Verschillende technische oplossingen minimaliseren het energiegebruik van de bibliotheek in dit hete klimaat.

Het ontwerp van de toekomstige bibliotheek van Wuhan ziet er zowel van binnen als van buiten indrukwekkend uit. De architect heeft zich laten inspireren door zowel de functie van het gebouw als de omliggende omgeving. Zo past het golvende dak naadloos bij het kronkelende verloop van de twee rivieren – de Jangtsekiang en de Hanrivier – die in Wuhan samenkomen. Daarnaast heeft het gebouw verschillende hoogtes die een directe verwijzing zijn naar de verschillende hoogtes van omliggende gebouwen
De koppeling van de buitenomgeving met de bedrijvigheid in de bibliotheek is gerealiseerd door het aanbrengen van drie – volgens de architect ‘dramatische’ – raampartijen. Deze transparante delen in verschillende afmetingen bieden uitzicht op enerzijds de skyline van de stad en aan de andere zijden op de natuur en een groot plein. Vanaf dit plein heeft de buitenwereld ook de mogelijkheid om de activiteiten binnen te aanschouwen.
Het interieur zelf wordt bepaald door een groot aantal plateaus op verschillende hoogtes, waarvan de bovenste de meeste rust en stilte bieden. De getrapte terrassen zijn zodanig gepositioneerd dat zij als het ware een kloof vormen die uiteindelijk uitkomt op een brede openbare ruimte op de begane grond. Verder zijn er de vele boekenkasten die dienstdoen als (scheidings-) wanden en zo ruimtes creëren om te lezen, te studeren, te communiceren en te innoveren.

36 02

Klimaatconcept

Om een optimaal klimaat in het grote gebouw efficiënt en energiezuinig tot stand te brengen, zijn er uiteenlopende maatregelen genomen. Vooral koeling speelt een belangrijke rol gezien het hete klimaat van Wuhan. Om opwarming te voorkomen, heeft de architect als eerste gekozen voor lamellen die in een boekenplankachtig patroon op de buitengevel worden aangebracht. Verder is de plint van het gebouw teruggezet om zo grote uitkragingen te realiseren die schaduw bieden aan de mensen die zich in de directe nabijheid van de bibliotheek bevinden.
Daarnaast zijn er vooral bouwkundige maatregelen getroffen in het kader van natuurlijke ventilatie. Zo is in de hoge ruimtes een schoorsteen-effect gecreëerd, dat wordt versterkt door de mogelijkheid om ongeveer de helft van de daklichten te openen. De bouwkundige maatregelen zijn onder andere gebaseerd op uitgebreide simulaties met behulp van geavanceerde software om zo een maximaal resultaat te verkrijgen.

36 03

Installaties

Vanaf het punt waar natuurlijke ventilatie niet meer voldoet, springt een koelsysteem bij dat zijn koelte slim betrekt van twee koudebronnen. De koudste van de twee wordt gebruikt om het binnenklimaat te koelen; de iets minder koude bron compenseert de warmte die het gebouw zelf opneemt. Deze aanpak is efficiënter dan te werken met één bron voor beide doeleinden.Verder is er een energie-efficiënte airconditioning gepland die de lucht koelt en ontvochtigt en gebruikmaakt van energieterugwinning. Dit conditioneren van de lucht is niet alleen belangrijk voor het comfort, maar ook om te voldoen aan de temperatuur- en vochtigheidseisen die worden gesteld aan de bibliotheek waarin zich tienduizenden boeken bevinden.

36 04

Elektrische energie

Een belangrijk deel van de elektriciteitsbehoefte wordt gedekt door een groot aantal monokristallijne silicium pv-panelen die 37 procent van het (golvende) dak bedekken. Deze panelen worden aangesloten op de stroomvoorziening en het distributiesysteem van het gebouw en leveren onder meer de energie voor het slimme en energiebesparende verlichtingssysteem.
Tot slot voorziet het ontwerp in een ruime hoeveelheid begroeiing rondom de bibliotheek die tevens zijn aandeel zal leveren aan de klimatisering van het gebouw. Zo zorgen hoge bomen voor verkoeling in gebieden met intens zonlicht, terwijl de belangrijkste openbare ruimtes worden overschaduwd door de noordwestelijke hoek van het gebouw. Inheemse vegetatie vereist weinig onderhoud en behoudt het hele jaar door levendigheid, terwijl het water in het regenseizoen wordt gefilterd en het hitte-eilandeffect tijdens de hete zomermaanden vermindert.

Tekst: ing. Marjolein de Wit - Blok 
Fotografie: MVRDV

Meer weten over innovatieve technieken en ontwikkelingen?
Meld u dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief.