VV08 cover 600
Mei 2019

Oplossing opschalen

Column Dirk Follet

VV08 Dirk Follet

Een Duitse vriendin van ons bouwt een huis met zicht op zee in een warm en corrupt land. Ik wil het even niet hebben over het smeergeld dat de buren uit haar proberen te trekken (dat gaat redelijk succesvol). In plaats daarvan heb ik het graag over hoe ik samen met een andere ingenieur in een rokerig café een oplossing probeerden te bedenken voor het binnenklimaat van haar huis.

Om één of andere reden leidt het samenzitten van ingenieurs tot allerlei oplossingen. In het huis van de vriendin zou hoe dan ook vloerverwarming worden ingebouwd. Ons plan was niet zo ingewikkeld: waarom bouwen we niet een klein adiabatisch koelertje wat we aan de vloerverwarming koppelden? We hebben water genoeg wat we kunnen laten verdampen (er komt ongeveer drie keer zoveel regenwater naar beneden als in Nederland, meestal in de winter). Verder hebben we een paar pompjes en een regeling nodig. Hoe moeilijk kan het zijn?

We realiseerden ons natuurlijk meteen dat een corrupt land ook een slechte invloed heeft op de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel die onze eenvoudige oplossing moest onderhouden of weer aan de praat krijgen als er een storing was. Ofwel was hun kwalificatie echt, en dan waren ze al lang geëmigreerd naar een land waar hun kwaliteiten werden gewaardeerd, ofwel hadden ze hun kwaliteiten aangeschaft met een beetje smeergeld. Ik heb in het land lesgegeven, ik weet waarover ik spreek. Wat ze in dit land wel goed kunnen, is dingen uit het buitenland kopen en uit een doos halen. Vandaar dat we hier voor de koeling en verwarming veel split-units hebben. Als ze stuk gaan is hoop je beste vriend. Of een nieuwe kopen.

De eigenlijke oplossing voor onze vriendin moet daarom ook lijken op iets wat we kant-en-klaar in China kunnen bestellen. En dat is waarover ik het in deze column eigenlijk wil hebben. Terwijl ik aan dit stuk werk zit ik in San Francisco, om de hoek van Silicon Valley. Waar ze in Silicon Valley erg goed in zijn, is zich realiseren wanneer ze een probleem oplossen wat vaker voorkomt, en dan de oplossing opschalen.

Hoe vaak hebben wij wel niet goede oplossingen bedacht die een tweede of een derde kans verdienen? Want de Nederlandse techniekbranche is minstens zo innovatief als de Amerikaanse. Voor een klein installatietechnisch bedrijf is het natuurlijk niet te doen om al hun goede ideeën te patenteren, maar wat als Techniek Nederland dit zou doen? Dat alle aangesloten bedrijven er gebruik van kunnen maken, en dat de uitvinder er een klein beetje extra aan overhoudt. Ik denk dat we dan een uitstekend exportproduct in handen hebben.

Dirk Follet bedenkt en realiseert gebouwen die de schijn hooghouden dat de wereld eenvoudig is.

Reageren?
Twitter @dirkfollet
vvplus@follet.nl