VV08 cover 600
Oktober 2023

Ctrl-Alt-Del

Column Yuri Pelser

Yuri Pelser

We programmeren ons al decennia lang helemaal suf en de vraag is hoe lang dat nog zo zal blijven. De ongekende mogelijkheden van AI kwamen heel bewust aankloppen in ons dagelijks leven met nieuwsberichten over studenten die hun scripties lieten schrijven door ChatGPT. Bij dit onderwerp steekt polariteit ook weer de kop op. De discussie over ongekende mogelijkheden wordt met regelmaat bestreden door gesprekken over wat er allemaal verloren gaat door de komst van AI.

In 2015 schreef Tim Burton op zijn blog* al twee artikelen over AI en wat dat voor de mensheid zou kunnen betekenen. Hij ontdekte in zijn zoektocht dat, zoals zo vaak, de experts die hij er over sprak zich in twee kampen verdeelden. Aan de ene kant de optimisten die voorspellen dat we een lang en gelukkig leven zullen leiden. Met aan de andere kant de mensen die het einde der tijden en het uitsterven van de mensheid op zich af zien komen.

Voor mij geld dat ik vaker aan de positieve kant van de lijn sta dan aan de negatieve, maar dat ik zeker de risico’s niet ontken. Als mensen hebben we de neiging om complexe dingen eenvoudig te willen maken. Door zaken te veel te versimpelen, kunnen we de gevolgen voor het grotere geheel uit het oog verliezen. Gelukkig zijn we goed in het oplossen van problemen en worden we enorm gemotiveerd door uitdagingen die ons bedreigen. We zijn niet voor niets een succesvolle soort op deze planeet.
De grote vraag is of we ook in staat zijn om het probleem op te lossen als we zelf dat probleem zijn. Of wordt het toch AI die dat voor ons gaat doen? We gaan het vanzelf ontdekken.

Tot die tijd hoop ik dat we met AI de oplossingen vinden voor problemen die nu urgent zijn. Ik wacht nog op een slim betaalbaar merk en productonafhankelijk energiemanagement-systeem, dat er voor zorgt dat ik niet meer na hoef te denken over wanneer ik het best mijn wasmachine, droger en vaatwasser aan kan zetten of mijn auto aan de lader moet hangen. Om daarmee zo goedkoop mogelijk gebruik te maken van de beschikbare energie en ook meteen het net een beetje in balans houd.

*waitbutwhy.com/2015/01/artificial-intelligence-revolution-1.html en waitbutwhy.com/2015/01/artificial-intelligence-revolution-2.html

Yuri Pelser werkt met Expeditie Gasloos aan het informeren van Nederlandse huishoudens over duurzaam wonen. En hij houdt zich bij Ketel voor Even en Stichting ZonNext bezig met het gewoonmaken van refurbishment en hergebruik van technische apparaten in de bouw.

Reageren?
www.YuriPelser.nl of info@yproductions.nl