September 2018
Kom van dat gas af!
Column Dirk Follet
We gaan van het gas af, lees ik. Dat klinkt simpel: je vervangt de ene energiebron (gas) door de andere (stroom). Uit eigen ervaring kan ik me wel wat voorstellen bij hoe het leven eruit ziet als we geen gas meer gebruiken. Ik woon namelijk in een land zonder gasaansluiting. Gelukkig hebben we, anders dan in Nederland hele vriendelijke winters. Het vriest eigenlijk nooit.
Verwarmen doen we meestal op stroom, met split-units die behalve koelen ook kunnen verwarmen. Die dingen zijn simpel, goedkoop, werken feilloos, vragen nauwelijks onderhoud en zijn makkelijk te vervangen. Niet zo best voor ons werktuigbouwkundig-industrieel complex. Jammer is ook dat de gevels volhangen met buitenunits, en in elke kamer snort een lelijk kastje hoog tegen de muur.
Ongetwijfeld zullen we in Nederland erg ons best doen om deze nieuwe techniek een beetje te verstoppen, maar hoe hard onze geliefde welstandscomissies ook ‘nee’ roepen, de buitenkastjes worden een normaal onderdeel van ons straatbeeld. Je zou je nog kunnen voorstellen dat we ze koppelen aan de verwarmingsinstallatie, als een klassieke warmtepomp, maar het rendement daarvan is niet zo geweldig en de flexibiliteit van een decentraal systeem is moeilijk te verslaan.
Niet iedereen hier verwarmt op stroom. In veel huizen branden ook houtkacheltjes. Het leuke daarvan is dat de stad in de winter naar knapperend haardvuur ruikt. De nadelen kunnen je ook niet ontgaan: we wonen op de dertiende verdieping, en op een rustige winterdag wordt ons uitzicht over de stad belemmerd door een gele smog. Als ik dan door het raam naar beneden kijk komt de hysterie over de sjoemel dieselauto’s een beetje artificieel over. Gelukkig waait het vaak in Nederland.
Ik verwacht tal van creatieve oplossingen. We hebben nu eenmaal leidingen en radiatoren en houtkachels. Dat dacht ook een vriend van me: hij heeft een timmerbedrijf. Samen met een loodgieter koppelde hij de houtkachel aan de verwarming. Dat werkte best prima, maar als hij de warmtewisselaar inschakelde voor de kachel echt warm was stond de hele straat onder de rook. Gelukkig was die zo dik dat het niet te zien was uit welke schoorsteen het kwam.
De overgang van één manier van werken naar een andere gaat altijd met horten en stoten, met ten halve dwalen en ten hele keren. Ik vermoed ook dat we minder ouderwetse loodgieterij zullen hebben. Maar hoe erg is dat? In de afgelopen twintig jaar is er eigenlijk weinig veranderd. Een beetje andere materialen, wat meer elektronica, maar in essentie is alles hetzelfde gebleven. Een beetje saai. Het wordt boeiend hoe de nieuwe gasloze wereld eruit komt te zien. Met nieuwe bedrijven en nieuwe verdienmodellen.
Dirk Follet bedenkt en realiseert gebouwen die de schijn hooghouden dat de wereld eenvoudig is.
Reageren? @dirkfollet, vvplus@follet.nl.