Juli 2021
TECLA: het eerste eco-duurzame huis 3D geprint van ruwe aarde
Opvallend
tecla, dat staat voor ‘technology and clay’, is het resultaat van een innovatieve samenwerking tussen 3D-printspecialist Wasp en architect MC A. Met de Crane Wasp 3D-printer is in 200 h een woning van 60 m3 geprint uit niets anders dan aarde en water. Hiermee is aangetoond dat het mogelijk is om duurzame en circulaire woningen te realiseren met behulp van materialen die direct ter plaatse beschikbaar zijn: geen afval, geen transportkilometers en 100 procent recyclebaar.
In het Italiaanse Massa Lobarda (vlakbij Ravenna) staat sinds kort tecla, het eerste eco-duurzame huis dat volledig is geprint van lokale ruwe aarde. Het huis is ontwikkeld door Wasp in samenwerking met Mario Cucinella Architects (mca) en de ‘School of Sustainability’ (SoS). Het uitgangspunt was een duurzame en circulaire woning te printen conform ‘Km0’. Dit betekent: zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke materialen die op locatie beschikbaar zijn zodat de negatieve impact van transport op het milieu minimaal is. tecla is dan ook volledig geprint met een specie bestaande uit de ter plekke beschikbare aarde en water.
Isolatie en ventilatie
Het bouwwerk heeft een inhoud van 60 m2 en een kenmerkde organische vormgeving. Deze is niet alleen toegepast vanuit architectonisch oogpunt, maar vooral ook een logisch gevolg van de gebruikte 3D-print technieken en gekozen materialen. Verder was het noodzakelijk de woning af te stemmen op zijn omgeving en het heersende klimaat. Het ontwerp van het huis is een organische, grotachtige vorm die oud en uit de natuur lijkt te zijn uitgehouwen, en visueel in tegenspraak met de innovatieve technologie erachter. Het is typerend voor de ontwerpen van Mario Cucinella die gericht zijn op ‘menselijke’ architectuur, een kruising van low- en hightech-werelden.
Architect Mario Cucinella: ‘We hebben een uitgebreide studie gedaan naar de vorm van het gebouw en de impact daarvan op de efficiëntie in relatie tot de omgeving. Dit resulteerde in een wand die is opgebouwd uit verschillende verticale, en op vele plaatsen dubbelgekromde lagen, die in combinatie met elkaar regelmatige gangen en openingen vormen. Hierdoor ontstaat een natuurlijke ventilatie die nodig is voor een optimaal ‘indoor’-klimaat, maar ook om de muur goed te kunnen drogen na regen. Daarnaast zijn bepaalde holtes te vullen met natuurlijke materialen waarmee een isolerend effect tot stand wordt gebracht. De meegeprinte ribben dragen bij aan de stabiliteit van de woning.’
Met een oppervlakte van ongeveer 60 m3 bestaat het geprinte huis uit een woonzone met een keuken en een nachtzone. De meubels – deels geprint in lokale aarde en geïntegreerd in de ruwe aardestructuur, en deels ontworpen om te worden gerecycled of hergebruikt – weerspiegelen de filosofie van een circulair huismodel.
Emissievrij
Naast aarde voor de hele constructie, is in de woning gebruik gemaakt van hout voor de kozijnen en het dak. Verder is een fundament van beton gestort om de kwaliteit van de eerste printlaag – die bepalend is voor de stabiliteit van de woning – te garanderen. Uiteindelijk is de circulaire en duurzame woning geprint in 200 printuren waarin 350 lagen van 12 mm dik zijn aangebracht. Daarbij gaat het in totaal om 150 km extrusie bestaande uit 60 m3 natuurlijk materiaal dat is aangebracht op basis van zevenduizend machinecodes (G-codes). Massimo Moretti, oprichter van wasp: ‘tecla is een innovatief circulair huisvestingsproject dat onderzoek naar lokale bouwpraktijken, studie van bioklimatische principes en het gebruik van natuurlijke en lokale materialen samenbrengt. Het is een bijna emissievrij project: de behuizing en het gebruik van een volledig lokaal materiaal minimaliseren afval en restmateriaal. Dit en het gebruik van ruwe aarde maken het een baanbrekend voorbeeld van stikstofarme bouwmethode.’
WASP
WASP (world’s advanced saving project) is een 3D-print specialist bedrijf van Italië, opgericht door Massimo Moretti in 2012. Geïnspireerd door de leemwesp (potter wasp) bouwt WASP met 3D-printers huizen van natuurlijke materialen.
Informatie: www.3dwasp.com.
MC A
Opgericht in 1992 in Parijs door Mario Cucinella, is MC A uitgegroeid tot een gerenomeerd bureau met vestigingen in Bologna en Milaan. Het bureau is gespecialiseerd in architectonisch ontwerp dat milieu- en energiestrategieën integreert, door middel van een holistische benadering.
Informatie: www.mcarchitects.it.
Tekst: ing. Marjolein de Wit - Blok, freelance journaliste
Fotografie: Iago Corazza
Meer weten over innovatieve technieken en ontwikkelingen?
Meld u dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief.