VV03 cover 600
18 juni 2020

Van aardgas naar waterstof in Uithoorn

14 sloopwoningen tijdelijk aan het waterstof

stedin-alternatief

Dat je een huis ook kunt verwarmen met een waterstofketel is inmiddels niet meer nieuw. Toch komt er nog wel wat bij kijken om zomaar over te stappen van een gasketel op een waterstofketel. Vooral in de bestaande bouw. Netbeheerder Stedin start daarom dit jaar in Uithoorn een project waarbij 14 sloopwoningen tijdelijk met waterstof verwarmd gaan worden.

Stedin vindt het van essentieel belang onderzoek uit te voeren in een zo realistisch mogelijke omgeving van bestaande woningbouw. ‘Daarom is gekozen voor de 14 woningen in Uithoorn die daarna gesloopt worden’, zegt Marc van der Linden, CEO van Stedin. ‘Er komt een hoop kijken bij de overgang van aardgas naar waterstof: de verbindingen van de leidingen, de invoer van het gas en natuurlijk het omzetten van waterstof in warmte door cv-ketels. Zo’n ombouw is nu nog nieuw en onbekend en zeker geen druk op de knop.’

Ombouw aardgasnetwerk

Om de woningen geschikt te maken wordt het bestaande aardgasnet gedurende de looptijd van het project omgebouwd en geschikt gemaakt voor waterstof. Met deze ombouw wordt onder andere gekeken naar hoeveel tijd het kost om het aardgasnetwerk gereed te maken voor het transport en het gebruik van waterstof in bestaande woningen. Installatiebedrijf Feenstra is een van de betrokken partijen binnen dit project en voert de werkzaamheden aan de binnenhuisinstallatie uit. Allereerst wordt het bestaande gasnetwerk uitvoerig getest op mogelijke lekkages. Zodra de gasleidingen helemaal veilig zijn, plaatst Feenstra de waterstof cv-ketel in de woning. Hierna worden de woningen gedurende één a twee weken verwarmd met 100 % waterstof in plaats van aardgas.

Ervaring opdoen

Jan Wijbenga, commercieel manager bij Feenstra, geeft aan dat zijn bedrijf op dit moment al bij verschillende waterstofprojecten in Nederland is betrokken. Een bestaande woning die wordt verwarmd met aardgas omzetten naar een woning die door waterstof wordt verwarmd is echter nieuw voor het installatiebedrijf. ‘Wij doen heel graag mee aan dit project om ervaring op te doen en te leren voor de toekomst. Onze activiteiten bestaan uit de controle van de binnenleidingen, het afdoppen van de kookaansluitingen, het aanbrengen van de spoelvoorzieningen in de leidingen (hiermee kunnen de leidingen worden schoongespoeld met helium/stikstof), het installeren en inbedrijfstellen van de waterstof-cv-ketels, en het afpersen van de gehele installatie.’
Wanneer de waterstof-cv-ketels in gebruik zijn controleert en monitort Feenstra de leidingen in de woningen, waardoor eventueel mogelijke lekkages direct worden opgemerkt. Na afloop van het project worden de ketels weer door Feenstra afgekoppeld en ontmanteld.

Strenge veiligheidseisen

Het project van aardgas naar waterstof wordt uitgevoerd aan de hand van strenge veiligheidseisen, in afstemming met de lokale brandweer en onder toezicht van het bevoegd gezag waaronder de Veiligheidsregio. De werkzaamheden worden pas opgestart wanneer alle woningen leeg staan.

Netbeheerder Stedin werkt binnen dit project samen met energieconsultant DNV GL, woningbouwcorporatie Eigen Haard,  de gemeente Uithoorn, waterstof-cv-leveranciers Nefit Bosch en Remeha, en installateur Feenstra.

Klik hier voor een animatiefilmpje