VV03 cover 600
11 juni 2020

Water recyclen kan oplossing zijn voor waterschaarste

Hydraloop en D2D Water Solutions hebben oplossingen in huis

droogte

Het is droog, gortdroog in Nederland. Nederland gaat elk jaar meer gebukt onder een neerslagtekort. Hydraloop maakt van de gelegenheid gebruik haar water recycle systeem onder de aandacht te brengen. Volgens het bedrijf hoef je dan niet eens korter te douchen. Het systeem vangt douchewater op en recyclet dat. D2D Water Solutions gaat nog verder en maakt van regenwater zelfs drinkwater.

Er valt de laatste week af en toe weer eens wat water uit de lucht, maar het afgelopen voorjaar was overwegend kurkdroog. Het grondwaterpeil zakte naar schrikbarende dieptes en eind mei deed Waterbedrijf Vitens in de provincies Gelderland en Overijssel zelfs een dringende oproep geen badjes te vullen, de tuin te sproeien en zo kort mogelijk te douchen.

133 liter per dag

Mensen verbruiken iedere dag gemiddeld 133 liter drinkwater per persoon, voor douche en toilet, wasmachine en keuken. De komende 10 jaar zal de Nederlandse bevolking met één miljoen mensen groeien. Dan hebben we dus nog eens 133 miljoen liter water extra nodig – per dag. Maar er is nu al niet voldoende! Het Ministerie van Waterstaat stelt daarom 100 miljoen euro extra beschikbaar om Nederland beter te wapenen tegen de droogte. Minister Cora van Nieuwenhuizen roept experts en bedrijven om mee te denken over oplossingen.

hydraloop-kader.JPGDe hydraloop lijkt op een designkoelkast en neemt slechts 0,27 m2 vloeroppervlak in beslag

Hydraloop

Volgens Hydraloop is er al een oplossing: Water recycling. Het bedrijf claimt dat een gezin daarmee 75.000 liter water per jaar kan besparen. Eerder schreven we in E&W over dit revolutionaire water recycling systeem. De Hydraloop heeft qua uiterlijk wel wat weg van een designkoelkast, maar neemt slechts 0,27 m2 vloeroppervlak in beslag. Het toestel reduceert het gemiddeld leidingwaterverbruik per persoon met 44 procent (van 133 naar 74 liter). Dat gerecyclede water gaat naar de toiletspoeling, de wasmachine of de tuin. Dat leidt niet alleen tot een afname van leidingwatergebruik en lozing op het riool, maar het vermindert ook de CO2-uitstoot, omdat in huis zuiniger kan worden verwarmd. De Hydraloop geeft namelijk restwarmte af in de woning. Per huishouden van vier personen scheelt dat uiteindelijk 476 kilo CO2-uitstoot per jaar, zo liet het bedrijf uitrekenen.

 

D2d Schematisch.JPGDe Drop2Drink-unit past met een afmeting van 1.20 m x 45 cm x 40 cm gemakkelijk in de keuken van een bestaande woning.

Regenwater wordt drinkwater

D2D Water Solutions gaat nog een stap verder. De Drop2Drink-unit die het bedrijf ontwikkelde benut het regenwater niet alleen voor de wasmachine, het toilet en de tuin, maar maakt er ook drinkwater van. Lang liep het bedrijf aan tegen obstakels bij de introductie van dergelijke units op de Nederlandse markt omdat de algemene gedachte is dat er in ons land geen watertekort is. Integendeel, Nederland moet het overtollige water zo snel mogelijk kwijt. Slechts 1 procent van al het regenwater wordt op dit moment geborgen op eigen kavel. De rest stroomt rechtstreeks het riool in en wordt zo snel mogelijk afgevoerd. De laatste jaren is dat beeld onder invloed van de klimaatverandering wel flink aan het kantelen. Droogteperiodes zullen in de nabije toekomst steeds frequenter voorkomen en ook langer gaan duren. Volgens Johan Bel van D2D Water Solutions zitten we niet alleen middenin de energietransitie, maar zit de volgende transitie eraan te komen: de watertransitie, zo zei hij eerder in E&W Installatietechniek. Regenwatersystemen zullen volgens hem over vijftien jaar net zo standaard zijn als zonnepanelen nu.